Puslapio žemelapis

Orai Vilniuje
Orai Kaune
Orai Klaipėdoje

Auksinis karosas

Auksinis karosas lot. Carassius carassius

Auksinio karoso kūnas : kūnas aukštas, iš šonų plokščias, uodegos stiebelis trumpas. Žvynai stambūs. Nugarinis ir uodeginis pelekai tamsiai pilki, pauodeginis, krūtininiai ir pilvo pelekai tamsiai rausvi. Nugara rusvai žalsva, šonai auksinės spalvos. Nugarinis pelekas su 14—21 spinduliais. Pauodeginis pelekas su 5—8 spinduliais. Auga lėtai. Galva didelė, akys didelės.

Paplitimas : labai dažna, natūraliai besiveisianti Lietuvoje rūšis. Pataraisiais metais šių žuvų natūralūs ištekliai sparčiai mažėja. Gyvena sekliuose ežeruose ir tvenkiniuose. Laikosi uždumblėjusiose, augmenija užžėlusiose priekrantėse. Labai mažuose vandens telkiniuose pasitaiko nykštukinių formų. Paplitęs Eurazijos gėluose vandenyse.

Nerštas : neršia porcijomis seklumose ant augalų. Vislumas — iki 300 tūkst. ikrelių. Ikreliai apvalūs, lipnūs 1,4—1,7 mm.

Minta : jaunikliai minta planktoniniais, suaugę — bentosiniais gyvūnais, dumbliais.