Puslapio žemelapis

Orai Vilniuje
Orai Kaune
Orai Klaipėdoje

Sidabrinis Karosas

Sidabrinis Karosas lot. Carassius auratus gibelio

Sidabrinio karoso kūnas : kūno forma panašus į auksinį karosą. Uodegos peleko iškirpimas gilesnis. Nuo auksinio karoso skiriasi ilgesniu kūno ir uodegos stiebeliu. Sidabrinio karoso žarnynas ilgesnis, pilvo ertmės plėvė juoda, o paprastojo - šviesi. Nugara tamsiai pilka, šonai ir pilvas sidabriški. Pelekai pilki. Žvynai stambūs. Užauga ilgesni nei 50 cm ir sveria 3 kg, bet dažniausiai sugaunami 30-40 cm ilgio ir 1 kg svorio.

Paplitimas : paplitęs Eurazijos gėluosiuose vandenyse iki Kolymos. Įveistas Šiaurės Amerikoje, Indijoje ir kt. Šalyse. Lietuvoje dažnas, gyvena uždumblėjusiuose ežeruose, lėtos tėkmės upėse, tvenkiniuose. Nereiklus deguonies kiekiui ir vandens temperatūrai. Gyvena priedugnyje, sėslus, toli nemigruoja, dažniausiai laikosi pamėgtų vietų. Žiemą telkiasi į gilesnes vietas.

Nerštas : neršia gegužės-liepos mėn. ant augalų, kai vandens temperatūra viršija +14°C. Vislumas 100-350 tūkst. ikrelių. Jie dugninia, apvalūs, lipnūs ir gelsvi. Ikreliai būna 1,4-1,7 mm dydžio.

Minta : plaktoniniais ir bentosiniais gyvūnais, dumbliais bei kitai augalais.

Verslinės ir mėgėjiškaos žvejybos objektas, ji - neribojama.