Puslapio žemelapis

Orai Vilniuje
Orai Kaune
Orai Klaipėdoje

Žuvis skani ir naudinga

Žuvys yra vertingas, baltymingas, turintis nemaža riebalų bei vitaminų, lengvai virškinamas ir gerai pasisavinamas maisto produktas. Koloringumu žuvų produktai prilygsta liesai galvijų, paukščių mėsai, o kai kurių žuvų rūšių(lašišų, ungurių, uotu ir kt.) Koloringumas netgi didesnis už mėsos produktų koringumą. Maistui varojami žuvų raumenis ir kaikurių rūšių(lašišų upetakiu, kiršlių rečiau lidekų) ikrai. Be to, vertingos kaikurių žuvų( menkių, vėgėlių) kepenys, kuriuose gausu įvarių vitaminų bei riebalų.Cheminė žuvų sudėtis panaši į mėsos sudėtį. Baltymai yra svarbiausiais žuvų raumenų maistinis komponentas, žuvų raumenyse jų yra 10-19%. Juose yra daugamino rugšių, kurios butinos žmogaus mitybai beto, žuvyse yra nemažai vertingų vitaminų: A,B1,B2,B6,D, E, PP, H, K ir kitų. Svarbią mitybinę vertę turi ir žuvų riebalai. Įvariose žuvyse jie gali sudaryti nuo 0,1 iki 54% kūno masės. Mūsų žuvyse riebalų būna 3-8%. Termiškai abdorojamuose (kepant, verdant, karštai rūkant) žuvyse, labiau negu kitais būdais ruošemuose maistui, denatūruojasi baltymai ir suyra vitaminai. Taip paruoštos žuvys ilgiau laikyti netinka. Šaldytos, džiovintos, sūdytos bei šalto rūkymo žuvys tinka laikyti ilgesnį laiką, jų baltymai mažiau denatūruojasi, tačiau dalis vitaminų nuo ligesnio laikymo arba stipresnio šaldymo irgi suyra.