Puslapio žemelapis

Orai Vilniuje
Orai Kaune
Orai Klaipėdoje

Šapalas

Šapalas lot. Leuciscus cephalus.

Šapalo kūnas : kūnas apvalus, nugara tamsiai žalia. Šonai balti ar gelsvi. Galva stora, plati, žiotys didelės, galinės. Akys – geltonos. Žvynai stambūs. Ilgis iki 61 cm, nors dažniausiai sugaunami 25-40 cm. Svoris apie 4-7 kg. Auga greitai. Subręsta apie 4-5 m.

Paplitimas : Europoje, Sibire ir vidurinėje Azijoje aptinkamas dažnai. Lietuvoje šapalų daugiausia užtinkama srauniose upėse, kur švarus vanduo, smėlėtas, akmenuotas arba molingas dugnas. Žeimenoje, Merkyje, taip pat Nemune, Neryje, Kuršių mariose. Ežeruose daug retesni. Mėgsta seklumas, verpetus ir smarkią srovę: vengia užaugusių ir dumblingų vietų.

Nerštas : neršia porcijomis balandžio-birželio mėn. Vislumas 10-100 tūkst. ikrelių. Jie apvalūs, oranžiniai, lipnūs. Apie 2-2,3 mm.

Minta : jaunikliai minta planktoniniais, suaugę – bentosiniais bestuburiais, vabzdžiais, žuvų, vėžių, varlių jaunikliais.

Kimba ant stambių vabzdžių ir jų lervų, duonos.